Hoe je van je slaapkamer een fijne plek maakt.

Een fijne plek, ja graag! Maar waar begin je?

In eerste instantie lijkt de slaapkamer nou niet een plek die heel vies is of waar veel items rondslingeren. En toch… als je eens goed om je heen kijkt? Wat zie je dan? 
 

Eens goed opruimen is misschien wel de eerste stap.

De slaapkamer hoort geen opslagplaats te zijn. Het is bedoeld om tot rust te komen en over het algemeen gaat dit beter in een opgeruimde kamer. Dat betekent dus: geen rondslingerende kleding, rommel en vuile was. Je nachtkastje niet overvol met spulletjes, maar alleen het hoognodige. Een stoel waar je je kleding oplegt voor je gaat slapen kan opeens overvol zijn en amper meer te zien. Ruim het op. Neem de tijd om alles weer te organiseren.

» De slaapkamer regelmatig opruimen en schoonmaken helpt om het een fijne plek te laten zijn! «

Daarna is schoonmaken een goede tweede.

Begin eens met stoffen. Juist in de slaapkamer is er vrij veel stof, omdat het vaak de plek is waar je je regelmatig omkleedt. Ook het beddengoed dat open- en dichtgeslagen wordt, heeft invloed op de hoeveelheid stof in de kamer. Door dat stof aan te pakken, is de kans op bijvoorbeeld huisstofmijt ook veel kleiner. 

En daarnaast: een opgeruimde en schone kamer zorgt simpelweg voor meer rust, ook in je hoofd. Precies waar de slaapkamer voor bedoeld is: RUST. 

Wanneer je de slaapkamer nu eerst een keer rigoureus onder handen neemt, heb je daarna aan een wekelijks kort moment voldoende om het bij te houden. Met de gele vezel al het stof verwijderen, raam op een kier en de stofzuiger er doorheen en je kamer is weer klaar om te slapen.

De 9 plekken die het meest vergeten worden.

  1. het bed zelf
  2. ónder het bed
  3. ventilatieroosters
  4. plinten en muren
  5. de vensterbank
  6. (nacht)lampen
  7. bovenop kasten
  8. ín de kledingkast
  9. de wekker
Waneer je de kamer gaat stoffen, is het slim om ook het hele bed mee te nemen. Er zijn verschillende soorten bedframes, die allemaal stof opvangen. Negen van de tien keer wordt het bed niet (goed) afgestoft.
 
Ook onder het bed stofzuigen is geen overbodige luxe. Zeker wanneer je er opbergboxen of weekendtassen onder hebt liggen. Je gebruikt die niet vaak en juist daardoor zijn het van die stofnesten. 

Kleding is een van de grootste rommelmakers in de slaapkamer.

Wanneer de was opgedroogd is en je een mooi stapeltje kleding naar de slaapkamer brengt, leg je het al snel op een kast of stoel neer. Dat is niet de plek waar het hoort en het zorgt dan ook voor een rommelige uitraling.

Hang of leg het meteen netjes in de kast. Het is (eigenlijk) een kleine moeite, met een groot resultaat. Je kunt het altijd terugvinden, het oogt netjes én het vangt veel minder stof. Win-win-win-situatie, zeggen wij. 😉

» Nadat je de slaapkamer hebt ontdaan van onnodige rommel is het tijd om sfeermakers toe te voegen«

Dan is het eindelijk tijd voor de sfeermakers, de RUST-makers.

Is je slaapkamer helemaal schoon en opgeruimd? Dan is het tijd om te gaan kijken wat je zou willen toevoegen. Wat komt de sfeer ten goede. Wat straalt voor jou rust uit en zorgt voor een gevoel van luxe en ontspanning. Dat is voor iedereen anders. We geven je graag een aantal tips.

Kijk eens naar de inrichting van de slaapkamer. Denk aan de kleur op de muur, de gordijnen, de nachtkastjes, bevalt dit je nog? Wanneer je ook daar een verandering in aanbrengt, kan dat een nieuwe start betekenen. De start van echte RUST. Kies dan wel voor zachte en rustige kleuren.

Hoe is het met de verlichting, is dat sfeervol en zacht? Kun je misschien een klein lampje toevoegen of een dimmer plaatsen voor wat zachter en indirecter licht. 

Zorgt je raambekleding echt voor duisternis of laten ze toch nog wel wat licht door. Dit kan een grote impact hebben op je nachtrust. 

Zet elektronische apparaten zoveel mogelijk uit in je slaapkamer. Denk aan je laptop, tv, mobiel etc. Of nog beter: laat ze helemaal niet toe in de slaapkamer! De signalen die deze apparaten ‘uitzenden’ kunnen je slaap verstoren. Gebruik je jouw telefoon als wekker of met een slaap-app? Zet ‘m dan minstens op de vliegtuigmodus – deze app’s werken alsnog.

Planten geven je kamer een luxe en een natuurlijke touch. Ook zorgen ze voor extra zuurstof en leven in de kamer. Lees hier welke planten je echt in de slaapkamer wilt hebben!

Ventilatie is essentieel voor een goed (slaap)klimaat in je kamer. Hier lees je er meer over. 

Geur kan je stemming beïnvloeden en geeft de ruimte een specifieke sfeer. Welke olie je dan het best kunt gebruiken? Je leest het hier!

Wanneer je gewoon een schone kamer wilt zonder ingewikkeld gedoe.

Je leven is al vol genoeg, dus je hebt geen zin om ook nog eens eindeloos lang bezig te zijn om die slaapkamer netjes en schoon te krijgen. Gelukkig zijn er producten waarmee je snel en goed schoon kunt maken.
 
stoffen
Dat kan heel gemakkelijk met de gele duodoek of gele handschoen van JEMAKO.
Deze neemt stof op, houdt het goed vast en wanneer deze vol is, klop je het eenvoudig uit. Ook kun je de stofzuiger gebruiken om hem nog leger te maken. Na meerdere stofbeurten doe je de doek of handschoen in de was en is deze na drogen weer klaar voor gebruik.
 
Hoge of juist lage plekken en diepe planken worden heel makkelijk stofvrij met de cleanstick plus. Ook heel handig voor spinrag in de hoeken van de kamer.
 
ramen
Ramen en andere gladde oppervlaken krijg je eenvoudig schoon met de Nat en Droogdoek, eventueel in combinatie met de groene vezel voor echt vuile ramen.