De matras is de basis van je bed (en dus van je nachtrust!).

Matrassen zijn er in allerlei soorten en maten.

Er zijn harde matrassen en zachte en alles ertussenin. Je kunt kiezen voor een boxspring of voor een bed met lattenbodem, al dan niet bewegend. Welke matras bij jou en jouw bed past, hangt af van onder andere je gewicht, lengte en vooral: persoonlijke voorkeur!

Hieronder zetten we een aantal algemene punten voor je op een rij.

>> Wil je meer weten over de materialen en soorten matrassen die er zijn? Dan verwijs ik je graag door naar de volledige training ‘Onderschat je nachtrust niet!’.

Waar let je op bij het uitzoeken van een nieuw matras?

Wat zijn voor jou de belangrijkste eigenschappen van een matras? Weet je waar die aan moet voldoen? In de basis gaat het er vooral om dat je lekker ligt. Maar wat is ‘lekker’ dan? Hoe kun je daarin gradaties maken die meetbaar zijn. 

De consumentenbond neemt de volgende 3 punten mee in hun matrassen-test:

Stel jezelf ook de volgende vragen wanneer je op zoek gaat naar een nieuw matras, omdat de antwoorden ook invloed hebben op je keuze:

  • in welke houding slaap je het liefst
  • heb je last van allergieën 
  • transpireer je veel
  • heb je lichamelijke klachten
  • welke ondersteuning past bij jouw gewicht
  • heb je het eerder warm of koud
  • op welke bodem komt het matras
 

Hoe je de lengte van de matras bepaald.

Soms is er al een bestaande bedombouw en is het dus al heel duidelijk welke maat het matras moet hebben. Wanneer je een volledig nieuw bed aanschaft, is alles opeens weer mogelijk. 

Het advies is om uit te gaan van je lengte. Tel daar 15 centimeter bij wanneer het gaat om een matras op een vlakke bodem, of 20 centimeter wanneer je een (elektrisch) verstelbare bodem hebt. Dit getal rond je dan naar boven af op 10 centimeters.

Bijvoorbeeld:
Je bent 178 cm en wilt een nieuw bed met een matras op een lattenbodem. 178 + 15 = 193. De matras zou dan ideaal 200 centimeter lang zijn. 

» De matras regelmatig draaien en keren voorkomt kuilen in je matras en zorgt voor een langere levensduur.  «

Zo verleng je de levensduur van je matras.

Je koopt niet elke week een nieuw matras. Het is een item dat jaren mee gaat – in principe. Hoe kun je je matras nou zo goed en schoon mogelijk houden?

Schaf een matrashoes aan

Een matrashoes is echt iets anders dan aan matrasovertrek of hoeslaken: deze hoes is veel dikker en zorgt voor meer comfort. Er zijn verschillende soorten en maten die je eenvoudig over je matras heen trekt. Een matrashoes is echt een ideale oplossing om je matras schoon te houden, omdat ze eenvoudig gewassen kunnen worden. Daarnaast kan de juiste matrashoes ook zorgen voor een betere ventilatie, zodat je altijd het gevoel hebt dat je in een fris bed ligt.

Draai en keer je matras regelmatig om

Deze heb je natuurlijk al wel vaker gehoord, maar dat maakt het niet minder belangrijk. Als je je matras omdraait, komt de onderkant natuurlijk boven te liggen en kan die kant ook even luchten. Ook kun je op deze manier het ontstaan van ligkuilen tegengaan. Je kunt je matras namelijk ook zo draaien (keren) dat het hoofdeind je voeteneind wordt.

Gebruik de kracht van soda

Soda is grootmoeders old time favorite; het werkt tegen heel veel dingen! Zo ook tegen een vies matras, wat er eigenlijk niet eens zo vies uitziet. Je kunt je matras eens in de maand vol strooien met soda. Soda onttrekt namelijk vocht en vieze luchtjes uit je matras. Daarnaast zijn huismijten ook niet gediend van soda. Laat het een paar uur op je matras liggen en zuig daarna alles op met de stofzuiger. Zo krijg je je matras weer fris en schoon en haal je al het vocht eruit!

Matrashoezen of toppers zijn er in allerlei materialen en gradaties. Dit onderwerp lichten we verder toe in onze volledige online training.