Eerst maar eens de hoofdzaken: je kussen!

Wanneer je hoofd je kussen raakt...

Een hoofdkussen is zo’n item dat er ‘gewoon altijd is’. Liggend op je bed, precies waar het hoort. Pas op het moment dat er minder comfort is, dan pas valt het kussen weer op. Klop of schud je ‘m tig keer op om er nog een beetje veerkracht in te krijgen. Misschien is het tijd voor een nieuwe… 

Dit is belangrijk om bij een kussen op te letten

Wat voor soort en formaat kussen je kiest, is ook in dit geval weer afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Waar let je op?

 • slaaphouding: de houding waarin je slaapt bepaalt wat voor kussen geschikt is. Het heeft vooral te maken met volume en hardheid. 
 • matras: een harder matras heeft een dikker kussen nodig
 • persoonlijke voorkeuren én noodzaken: door bijvoorbeeld een allergie of jouw lichaamsbouw heb je bepaalde voorkeuren. 
 • materiaal: kussens worden, net als matrassen, in allerlei materialen gemaakt. Welke past het best bij jou?

>> Bovenstaande bullet-points bespreek ik veel uitgebreider in de training ‘Onderschat je nachtrust niet!’.

Welk kussen is dan goed voor mijn houding?

» Heb je nek- of rugklachten? Die kunnen te maken hebben met je kussen en slaaphouding. «

De meest gangbare kussenvullingen op rij

Een kussen kan gemaakt zijn van verschillende materialen. Niet alleen de tijk, de hoes om de vulling heen, vooral ook de vulling zelf. Wat voor soort vullingen zijn er? Wij hebben de drie meest gangbare met hun eigenschappen voor je op een rij gezet. 

dons en veren

gemaakt van de veren en het dons van ganzen en soms eenden. Vaak bestaat de vulling het meest uit veertjes. Wel geldt: hoe meer dons er in het kussen zit, hoe zachter het is. 

 • de vulling is makkelijk zelf te vormen
 • veertjes kunnen harde, scherpe veerpennetjes hebben die je kunt 
  voelen door de tijk heen
 • gevoelig voor huisstofmijt
 • kussens kunnen vaak níet in de wasmachine

synthetisch

dit zijn meestal kleine, holle bolletjes van polyester. Kussens kunnen zowel zacht als hard zijn, afhankelijk van het vulgewicht. Synthetische kussens zijn er in allerlei soorten, prijsklassen en kwaliteiten.

 • makkelijk zelf te wassen
 • vrij elastisch, dus minder ‘vormbaar’ dan een verenkussen
 • minder gevoelig voor huisstofmijt dan

massieve vulling

Vaak is dit kussen gemaakt van koudschuim, traagschuim of latex. Deze laatste is volledig massief en het kussen wordt in zijn vorm gegoten. De andere materialen zijn wel massief, maar vormen zich langzaam naar je lichaamscontouren. Dit wordt meestal een ‘neksteunkussen’ genoemd.

 • het kussen zelf is meestal niet wasbaar, de tijk wel mits die afneembaar is
 • voelt vaak warm of zelfs zweterig aan
 • er kan een sterke geur vanaf komen
 • neemt geen stof op, dus ideaal bij stofallergie

» Wist je dat… «

een ongewassen kussen al na drie jaar voornamelijk bestaat uit huidschilfers, dode huidcellen, insecten en huisstofmijt met hun uitwerpselen. 

Wat jouw matras zegt over het beste kussen voor jou.

Welk kussen je het best kunt kiezen, begint met weten hoe hard je matras is. Dat test je eenvoudig door zónder hoofdkussen in je favoriete slaaphouding te gaan liggen. Hoe verder je hoofd naar achteren of opzij doorbuigt, hoe dikker je kussen moet zijn om die onnatuurlijke houding te corrigeren. Hoe zachter de matras, hoe dunner je kussen hoeft zijn.

Een neksteunkussen is voor sommige zijslapers het perfecte kussen om op te slapen. Zeker wanneer je wat bredere schouders hebt en/of last hebt van je nek of rug. Ben je een zijslaper met smallere schouders? Dan zijn de meeste nekkussens te hoog waardoor je nek en ruggengraat alsnog niet goed liggen. In dat geval volstaat een goed synthetisch of dons-verenkussen, zeker wanneer je geen nek- of rugklachten hebt. 

Er zijn ook neksteunkussens met twee verschillende hoogtes. Dit kussen is heel geschikt voor jou wanneer je wisselt tussen slapen op je rug en je zij. Precies op de juiste plekken de juiste ondersteuning. 

Bij het aanschaffen van een nieuw kussen is het belangrijk dat deze goed ligt op jouw eigen matras in jouw favoriete slaaphouding! Zorg ervoor dat je het kussen dus thuis kunt proberen om een miskoop te voorkomen.

Een kussen dat altijd past, ongeacht jouw slaaphouding.

Wat je favoriete slaaphouding ook is – op je zij, rug of buik – Optidee heeft een kussen ontwikkeld dat altijd heerlijk ligt dankzij de driedimensionale vezelstructuur. Het kussen past zich continu aan je hoofd en nekbewegingen aan en ondersteunt je in iedere houding terwijl je wervels en spieren flexibel blijven. Je kunt het kussen perfect op maat maken door de hoeveelheid vulling op je persoonlijke voorkeur af te stemmen.

LINK